Nocturnal Animals: Wurgende thriller




2016 is een mooi jaar qua films, van Avengers: Civil War, The Accountant, de indringende Hacksaw Ridge en de verrassende Arrival. Ik heb het idee dat elk genre dit jaar wel een goede film heeft gebracht. Nocturnal Animals (gebaseerd op het boek "Tony and Susan van Austin Wright" was daarbij voor mij wel een vreemde eend in de bijt. Niet alleen vanwege de regisseur maar ook qua verhaal naar aanleiding van de trailer dit gelukkig niets verklapt zo weet ik na afloop van deze film. En dan nu de review.



Tom Ford, gevierd modeontwerper heeft al met zijn debuut A Single Man (met Colin Firth) al bewezen dat hij weet hoe je een dijk van een film kan maken. Vooral hoe hij diep in gaat op de karakters en iedereen om hen heen was voor mij echt memorabel. Nu is er dus Nocturnal Animals met als hoofdrolspelers Amy Adams (die ook onlangs schitterde in sci-fi meesterwerk Arrival) als Susan Morrow en Jake Gyllenhaal (Donnie Darko en Source Code) als Susan's ex Tony Hastings en fictief karakter Edward Sheffield. Verder zien we nog Michael Shannon (Man of Steel en tv hitserie Boardwalk Empire) als de fictieve agent Bobby Andes.



Tom Ford laat je in deze film onderdompelen in het leven van Susan Morrow, gevierd kunstliefhebster die naar de buitenwereld toe laat zien dat alles perfect gaat. Haar ex, schrijver van beroep, heeft al bijna 20 jaar geen kontakt meer met Susan en intussen heeft ze een ander liefje Hutton (gespeeld door Armie Hammer) alleen gaat het ook niet zo goed tussen de twee omdat hij constant weg is voor zijn werk. Terwijl ze worstelt met haar nieuwe relatie, haar kunst vertonen en haar vrienden krijgt Susan ineens van haar ex een pakketje met daarin een boek genaamd "Nocturnal Animals". Dit boek is opgedragen aan haar en de titel is ook het koosnaampje wat hij haar gaf in hun relatie omdat zij een echte nachtbraker is.



Wanneer ze het boek leest volgt ze het verhaal van Edward Sheffield die tijdens een road trip wordt achtervolgt op de snelweg door wegpiraten die op brute wijze zijn vrouw en dochter ontvoerd en Edward verward achterlaat. De climax van dit verhaal is ook de link die haar ex wil leggen met hun voormalige relatie. Terwijl het verhaal vordert voelt Susan dit en komen emoties bij haar boven die ze lang niet had gevoeld, voor haar ex, voor haarzelf. Is ze een sterke vrouw of juist zwak? Was het verbreken van haar relatie met Tony wel de juiste en had ze juist niet naar haar ouders moeten luisteren? Dit zijn vragen die in de loop van de film op subtiele danwel brute wijze worden gevraagd en beantwoordt.



Tom Ford maakt met deze film wederom een meesterwerk. De brute scene's, de symboliek die in de film wordt vertoond om Susan's kwetsbaarheid te weerspiegelen zijn gracieus maar ook een tikkeltje op het randje. Het begin van de film zorgde er namelijk voor dat ik even niet van mijn nacho's wilde eten en me even ongemakkelijk voelde..... Zulke momenten zouden later nog een paar keer komen weet ik nu. Amy Adams speelt gevoelig, kil en sterk de rol van Susan. Het ene moment heb je medelijden met haar om het andere moment zo iets te hebben van "je verdient het". Jake Gyllenhaal speelt een fantastische dubbelrol en laat zijn veelzijdigheid zien als acteur. Goed gecast wat dat betreft. Ook moet ik Michael Shannon prijzen want zijn rol als aan longkanker lijdende agent met een laatste missie vond ik hem best wel bad ass!



Qua cinematografie valt er weinig aan te merken, veel shots waren goed gedaan, express geknipte close-ups, kleurgebruik bij een heftige, brute scene die mooi overloopt van boek naar werkelijkheid. Links worden gelegd tussen alle personages in realiteit en verhaal in het boek. Deze lopen naadloos in elkaar over al moet ik wel zeggen dat ik een enkele keer even moest schakelen en dacht "oh ja, dit is het heden". Dit is geen minpunt maar meer een compliment. Zonder hun werk te kopieren of dit te ambieren kan Tom Ford met deze film niet onder doen aan Tarrantino of Scorsese.

Waarom deze film gaan zien:

-   Mooie verfilming van een boek over een boek
-   Amy Adams en Jake Gyllenhaal spelen fantastisch
-   Tom Ford's beste werk tot nu toe
-   Cinematografisch een hoogstandje

Waarom deze film niet gaan zien:

-   Verhaal en links personages kunnen verwarrend zijn
-   Wijze van filmisch weergeven moet je smaak zijn
-   No way dat dit een date movie is

Conclusie:

Tom Ford heeft zichzelf na A Single Man overtroffen met dit meesterwerk. Alles klopt en zelden lopen 2 realiteiten zo mooi filmisch in elkaar over als in Nocturnal Animals. Je blijft geboeid van het begin tot het einde al is het begin even wennen omdat dit best in your face is. Mensen die de film gezien hebben snappen waarom. Ik was even bang dat dit een kunstzinnige film zou zijn, ware het niet dat dit niet aan de trailer van te voren was af te zien. Verder is het een retegoede film met brute scene's die weinig aan de verbeelding over laat. Dit genre moet wel je smaak zijn al is dit wel verplichte kost als filmliefhebber in het algemeen. Ford mag zich naar mijn mening scharen tussen legendes als Scorsese en Tarrantino en kijk uit naar zijn volgende meesterwerk. Als laatste mijn complimenten aan de gehele cast voor het sublieme werk!

Eindscore:
98/100




Cast overview, first billed only:
Amy Adams...
Jake Gyllenhaal...
Michael Shannon...
Aaron Taylor-Johnson...
Ray Marcus
Isla Fisher...
Ellie Bamber...
India Hastings

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Nerve: Neon doorspekte film over social media

Sully: Mooie verfilming van een heldendaad