Snowden: Stone verteld zijn verhaal




Hacking, WikiLeaks, PRISM en veel andere termen hebben we voorbij zien komen in het nieuws wereldwijd. Vrijheid van informatie is een discussie die voortduurt in de maatschappij en vooral in de politiek. We vermoeden allemaal dat veel politici geheime agenda's hebben, we vermoeden dat Amerika oorlogen voert vanwege macht om de oliehandel. Echter laten we het hierbij. Toch zijn er in het verleden een paar mensen die in het openbaar informatie deelden die, naar wij vermoeden, anders nooit met ons gedeeld zou zijn. Eén van die mensen is Edward Snowden. Een man die na het lekken van geheime informatie op de vlucht is geslagen en momenteel in Rusland verblijft samen met zijn vriendin. 




Wanneer Oliver Stone een film regisseert weet je dat het goed zit qua verhaal, verloop van de film, camerawerk, belichting etc. Stone heeft al met JFK bewezen een politiek getinte film te maken. De rol van Snowden wordt vertolkt door Joseph Godron-Levitt (The Walk, Looper) en Snowden's vriendin wordt gespeeld door Melissa Leo (London Has Fallen, The Big Short). Grappig is dat niemand minder dan Nicolas Cage ook in deze film speelt maar wel een minder prominente rol heeft maar wel één die voor het karakter zeer belangrijk is maar daarover later meer.

Hoe kan het ook anders dan dat je een belangrijke periode volgt van Edward Snowden waarin er aardig wat belangrijke dingen gebeuren in zjin leven. Hij wil graag zijn land dienen en besluit in het leger te gaan. Omdat er iets voorvalt in zijn diensttijd moet hij het leger vaarwel zeggen. Dit stopte echter niet zijn idee om Amerika te dienen op een andere manier. Als computer-expert probeert hij aan de slag te gaan bij de Amerikaanse geheime dienst. Omdat ze iets in hem zagen werd hij aangenomen mits hij de training goed doorstaat. Uiteraard deed hij dit met verve en nam hij zjin eerste stap in zijn carriëre. Hij ondervindt hoe belangrijk het is om Amerika te dienen en dat de landen om hem heen een bedreiging kunnen zijn die hij moet stoppen. In deze tijd leert hij ook Lindsay kennen.


Ondanks haar vrije opvatting van burgervrijheid wordt hij verliefd op haar. Na lange tijd brengt hij zijn werk in twijfel en kan hij de corruptie niet meer zien tijdens zijn werk en besluit de middelen van de NSA te gebruiken om gevoelige informatie van de regering bloot te stellen en de media hierna er van op de hoogte te stellen. Een klopjacht op Snowden volgt daarna snel.

De film begint met hoe Snowden een journalist te woord staat in een geheime locatie ergens ter wereld. Wat volgt is een serie flashbacks uit Snowden's leven waarin je ziet hoe hij eerst zijn land dient om later tegen datzelfde land te keren qua vrijheid van informatievoering. Amerika tapt al jaren alle telecomverkeer van de burgers en andere landen in de wereld, iets waarvan Snowden vindt dat dat moet stoppen. Je ziet Snowden keuzes maken, met diezelfde keuzes worstelen al zoekend naar wat hem echt gelukkig maakt en waar hij voor wil vechten. De film doet mij qua belichting, camerawerk en props denken aan één van Stone's meesterwerken JFK. Je voelt de politieke spanningen constant om Snowden heen en bij Snowden zelf. 


Met deze film zet Stone opnieuw een meesterwerk neer a la de eerdergenoemde JFK. Nee deze film is niet de ideale date film en nee dit is niet de standaard hollywood popcornfilm maar dat weet je al gelijk bij het zien van de titel. Deze film laat de mens Snowden zien zoals we (bijna) niet in de media zagen ten tijde van de gebeurtenissen. Snowden werd weg gezet als verklikker, klokkenluider. In de film zie je niet alleen Snowden in twijfel maar na het zien van deze film begin ik ook ineens over dingen na te denken. Over hoe wij data gebruiken en wie er eventueel inzage in hebben ookal hebben we wel of niets te verbergen. 





Als het doel van Oliver Stone was om ons te laten nadenken over vrijheid van informatie dan is dat bij deze gelukt. De film probeert geen oordeel te vellen wat betreft Snowden ookal laten ze bij de aftiteling mooi zien wat er allemaal in de politiek is gebeurd nadat hij alles heeft vrijgegeven. Dat de president van Amerika toch ineens wel het opslaan stopte van alle dataverkeer van de burgers. Snowden is verplichte kost net als JFK dat was. Snowden wordt (zover ik kan oordelen) goed neergezet als persoon, de cast speelt voortreffelijk en de camerawerk is niet druk a la Bourne en daar was ik blij om. Ik wilde het liefst geen Bourne wannabe film zien met Snowden. Ik wilde het verhaal en dat kreeg ik. Ik verliet de zaal met stof om na te denken en een goede filmervaring rijker!


Is er dan helemaal niks te klagen? Nee eigenlijk niet echt. Klein minpuntje is dat ik best wat meer gevolgen in de film had willen zien nadat Snowden alles openbaar maakte, in plaats dat ik het in de aftiteling moest lezen. Dit had de film net even wat meer impact gegeven voor mijn gevoel. Ook is er een drama sausje over gegooid wat geen afbreuk doet aan de film. Aan het begin van de film wordt dit ook verteld. Maar geen zorgen, het blijft een mooie film.


Waarom deze film gaan zien:


- Geeft je inzicht in Snowden
- Meesterwerk van Oliver Stone
- Mooie film geeft stof tot nadenken

Waarom deze film niet gaan zien:

- Niet de ideale date movie
- Politiek niet je ding is
- Als je onder een steen leeft
- Gevolgen van Snowden's daden niet echt in beeld


Conclusie:


Ik heb het eigenlijk al gezegd maar mocht je geintresseerd zijn in wie Snowden eigenlijk is, wat hij betekent heeft in het verleden voor de vrijheid van informatie dan moet je deze film zien. Ook de Oliver Stone fans moeten deze film zien. De acteurs zitten echt in hun rol en overtuigen stuk voor stuk, de verloop van het verhaal is goed, niet langdradig of te snel. De karakters zie je groeien en je krijgt sympathie voor Snowden. Deze film mag van mij betreft naast JFK staan en is één van Stone's beste werk.


Eindscore:
95/100





Hoofdrolspelers:

Melissa Leo...
Zachary Quinto...
Joseph Gordon-Levitt...
Jaymes Butler...
Drill Sergeant
Robert Firth...
Dr. Stillwell
Rachel Handshaw...
CIA Polygraph Adminstrator
Christian Contreras...
CIA Psychologist
Parker Sawyers...
CIA Interviewer
Rhys Ifans...
Ken Thomas...
Warrenton Gate Guard (as Kenneth Thomas)
Nicolas Cage...
Michael Benz...
CIA Student
Shailene Woodley...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Nerve: Neon doorspekte film over social media

Sully: Mooie verfilming van een heldendaad